Новини » Обережно! Сезон отруєння грибами розпочався!


9 серпня 2018
orig.gif (203.37 Kb)

Після проливних дощів в лісах появилось дуже багато різних грибів. Разом з цим урожаєм розпочалась реєстрація отруєнь грибами серед населення області. Лікарі рекомендують при перших симптомах, ознаках отруєнь негайно звертатися за медичною допомогою, тому, що наслідки можуть бути трагічними. При всьому цьому намітилась загрозлива тенденція того, що люди стараються як можна менше звертатися за медичною допомогою та займаються самолікуванням.
В поточному році, незважаючи на застереження щодо небезпеки отруєння дикорослими грибами, доступність інформації про це, про правила збору, зберігання, приготування та вживання грибів, в липні місяці зареєстровано 1 випадок отруєння дикорослими грибами з 2 потерпілими з с. Дмитрівка, Знам’янського району.


У двох мешканок м. Кропивницький, були зареєстровані симптоми та ознаки отруєння, які пов’язані із споживанням грибів, виставлені діагнози підозри отруєння грибами.
В 2017 році на Кіровоградщині зареєстровано 10 потерпілих від отруєння грибами:
- м. Кропивницький – 5 потерпілих;
- Кіровоградський район – двоє потерпілих;
- Долинський район – 3 потерпілих.
Причинами отруєнь дикорослими грибами залишаються: незнання видової належності грибів; потенційно небезпечні місця збирання грибів (лісосмуги, лісові насадження біля населених пунктів); порушення правил збирання і приготування грибів; безвідповідальне ставлення людей до свого здоров’я .
Ще раз звертаємо увагу населення, що більшість отруєнь обумовлено вживанням отруйних пластинчастих грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково приймаються за їстівні печериці та сироїжки.
Симптоми отруєння блідою поганкою: раптова поява частого і бурхливого проносу жовто-зеленого і глинисто-зеленого кольору, який через кілька годин стає слизовим або водянистим, іноді з домішками крові. Багаторазова блювота, сильна спрага, яка не втамовується, а прийом води знову викликає блювотні спазми. Далі на тлі повної інтоксикації організму настає період уявного одужання, саме в цьому і полягає небезпека для людини. Адже всі основні симптоми зникають, і самопочуття швидко поліпшується. Деякі люди вважають за краще відкласти відвідування лікаря. Проте у той же час відбувається порушення функції печінки та абсолютно раптово на тлі сонливості розвивається колапс і настає смерть. Нерідко при невчасній і недостатній допомозі потерпілий гине в короткі терміни.
Вкотре закликаємо жителів області замислитись над питанням - чи не варто взагалі відмовитись від вживання дикорослих грибів, замінивши їх на вирощені в теплицях печериці та гливи. Адже людське життя, а тим паче життя наших дітей, значно цінніше, ніж смакові уподобання!



Заступник директора Н.І. Оперчук

Лікар відділу організації
досліджень фізичних та хімічних
факторів та епіднагляду за
неінфекційними хворобами К.О. Деревінська

www.labcentr.kr.ua


Обережно – ГРИБИ!

Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним. Але ця традиція таїть в собі небезпеку отруєння.
Найбільш часті отруєння виникають внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, пов`язані з вживанням таких видів, як рядовка тигрова, шампіньйон жовтошкірий, строчки, гриб-парасолька цегляна-сіро-червона, опеньок несправжній і т.п.
Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами!!!
1. Надійний спосіб уникнути отруєння грибами - відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені шампіньйони, гливи, купуючи їх в магазинах.
2. Якщо Ви не відмовилися від цього продукту, то безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Якщо Ви все ж таки відправилися в ліс, то обов`язково врахуйте наступне:
• ніколи не збирайте гриби, які не знаєте;
• якщо гриб викликає щонайменший сумнів, краще не кладіть його до кошика;
• прагніть шукати і збирати губчасті гриби - „білі", „бабки", „моховики" і т.п. У наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
• якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб, перш ніж починати готувати страву або робити заготовки;
• перед приготуванням страв з грибів, їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
• не вживайте сирі грибів;
• перед приготуванням будь-якої страви, гриби відваріть кілька разів у підсоленій воді (бажано не менше трьох) впродовж 10-15 хвилин;
• готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, не більше 24 годин, в емальованому посуді;
• не давайте гриби маленьким дітям;
• ніколи не застосовуйте „домашні" методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок, нічого не дають.
Цікаво, що значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
Готувати гриби слід у день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
Суворо слід дотримуватися правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати важке захворювання - ботулізм.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами
Викличте "Швидку медичну допомогу".
Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:
Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Якщо вже трапилася біда і ви відчуваєте себе погано або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких:
• перш за все промийте шлунок водою з марганцем і відразу ж викликайте "швидку допомогу"
• навіть не дивлячись на можливе тимчасове полегшення Вашого стану негайно звернетеся до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Тому що, чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.



Офіційний веб-сайт Управління освіти Світловодського міськвиконкому
http://svitlosvit.com.ua